x
cellers
Reserva on-line la visita a cada celler reserves
Celler Grau i Grau Celler Abadal Celler Can Serra del Exibis Celler El Molí (Collbaix) Celler Solergibert Celler Cooperatiu d'Artés Celler Mas de Sant Iscle Celler Les Acàcies Celler Cooperatiu de Salelles Celler Oller del Mas Celler Fargas-Fargas

el pla de bages

El Pla de Bages és una zona privilegiada, situada enmig de formacions muntanyoses mítiques com Montserrat i la Serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac o el massís de Montcau. Amb importants centres turístico-culturals com el monestir de Sant Benet de Bages, les mines de sal de Cardona, la cova de Sant Ignasi a Manresa o el recorregut de la Sèquia, la comarca presenta una atractiva oferta en constant expansió, tant a nivell lúdic i cultural com gastronòmic.
"Aquestes peculiaritats fan del Bages una zona òptima per a l'obtenció de vins de gran identitat."
Una de les peculiaritats del Bages són les tines i les barraques de vinya, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos davant del treball continuat al camp, per guardar l'utillatge agrícola o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Coincidint amb DO Pla de Bages
DO Pla de Bages
la notable expansió del conreu de vinya, es van aixecar moltes d'aquestes barraques, de les què en resten al voltat de 4000, la majoria molt ben conservades.

climatologia i sòl

Dins d'un clima continental mediterrani de mitja muntanya, el Bages disposa de les condicions idònies per al conreu vinícola: un excepcional microclima, una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, a més d'un sòl franc argilós i calcari. Els seus vins queden impregnats amb notes balsàmiques d'espígol, farigola i romaní. Aquestes plantes aromàtiques que poblen els boscos de pins, roures i alzines envolten les vinyes.

els vins

Tots els cellers del Bages tenen vinyes pròpies, així els vins del Bages, ofereixen diferents variades expressions de la nostra terra i la gent que la treballa.
"Les característiques del sòl i el clima del Bages, donen com a fruit uns vins amb molta frescor, d'amable concentració i amb bona capacitat per envellir."
La varietat de raïm autòctona de la comarca és la Picapoll, que dóna un vi blanc afruitat, d'aroma fresc, d'esplèndida textura i personalitat. Aquest raïm ha esdevingut símbol d'identitat del Bages ja que és l'únic lloc d'Espanya on es conrea aquesta preuada varietat. Pel què fa als raïms negres, també s'estan recuperant les varietats autòctones Picapoll negre, Sumoll i Mandó, que ajuden a consolidar el particular perfil de la zona. Les altres varietats que s'hi conreen són: Macabeu, Perellada, Chardonnay, Sauvignon blanc i Gewürztraminer per a blancs, i Garnatxa, Ull de Llebre, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc i Syrah per a negres.

Experiències destacades

varietats de raïm: blancs

chardonnay

Chardonnay

Raïm primerenc, de gra esfèric petit i apinyat. Don vins de bona acidesa però sobretot de gran estructura en boca i molta aptitud per a l'envelliment. Destaquen les aromes de fruita fresca com la poma verda i notes de pinya americana.
sauvignon blanc

Sauvignon Blanc

Raïm blanc de pell delicada. Elaborat en condicions de màxima preservació de l'oxígen revela gran potència d'aromes tropicals, maracujà i vegetals elegants com el boix. En les zones més fredes les notes minerals revelen els millors Sauvignon Blanc.
gewürztraminer

Gewürztraminer

Raïm de pell rosada tot i que se n'obté vi blanc. El mateix raïm ja revela el seu gran potencial de notes florals, rosa. Vins de mitjana estructura però de gran intensitat aromàtica en la que es troben la rosa i la fruita molt madura.
picapoll

Picapoll

Varietat tardana, de gra ovalat i pell gruixuda, que el protegeix en la seva llarga maduració. Dona vins d'acidesa mitjana que els fa molt amables i potencia la seva sensació de volum. Aromàticament revela notes cítriques, com l'aranja, herba aromàtica espígol i en els anys més frescos les notes florals,(flor blanca com el gessamí.)
macabeu

Macabeu

Varietat de cicle mitjà. Aporta elegància als cupatges de la zona. Es caracteritza per les notes de fruita blanca i un aportació mitjana de grau i acidesa.

varietats de raïm: negres

ull de llebre

Ull de llebre

Varietat negre de gra gros, tendència a ser productiu de jove i va equilibrant a mida que envelleix, reduint la producció i millorant la seva maduració. A la zona, aporta lleugeresa aromes florals, regalèssia i fruita vermella, que donen frescor a vins de mitja criança.
merlot

Merlot

Fora de Bordeus, les zones fredes, com el Bages és on aquesta varietat de cicle curt va a madurar ja amb els primers freds. Això li aporta molta elegància en comparació amb zones més calentes. Sense caure en la verdor dels tanins ni en la sobremaduració aromàtica. En el terme mig hi ha les grans zones de merlots frescos, amb notes de grosella i fons de cacau.
cabernet franc

Cabernet Franc

De maduració lleugerament més avançada que el Cabernet Sauvignon, tot i així varietat tardana. Tendència natural a equilibrar la producció pel deficient quallat del raïm, que redueix la càrrega de forma natural. Dóna vins de gran estructura i color, destacant les notes de tofee sobre fruites del bosc.
cabernet sauvignon

Cabernet Sauvignon

Possiblement el raïm millor adaptat a tot el món, degut al seu cicle llarg. Les llargues maduracions a la tardor en zona freda (veremes a finals d'octubre a la nostra zona) respecten l'acidesa i el perfil varietal (cirera picota, fruita negra) permetent eliminar les seves aromes vegetals (pebrot verd) i donant cremositat als tanins que li aporten una gran estructura.
syrah

Syrah

Raïm de gra gros però de gran pigmentació. Tot i tenir la pell molt delicada, les llargues maduracions fins a l'octubre respecten les característiques de Violeta i Olivada. Aquestes aromes junt amb la gran estructura i alhora suavitat en boca la fan una varietat molt agraïda pels cupatge.

Garnatxa Negra

Varietat de cicle mitjà, de gra gros i generalment de maduració amb poc color. Només les vinyes molt velles arriben concentrar en terrenys ben drenats i assolellats. De gran valor per aportar sensacions de dolçor i molta frescor aromàtica (gerds i fins i tot maduixa). Maduració plena amb alt grau alcoholic i bona relació d'acidesa.

Sumoll

La varietat autòctona negra més conservada a la zona. De cicle mitjà, raïm gros i producció mitjana elevada. Dona negres de poc color però molta frescor i estructura tànica, amb un estil de vins continentals (és a dir, més semblants a Pinots Noirs i Nebiolos que a varietats bordeleses). De tanins de difícil maduració, per això de sempre s'havia considerat una bona varietat per a la obtenció de rosats.